Ga naar de inhoud

Onderzoek ANWB

De laatste status van dit onderzoek is altijd op deze pagina te lezen. Zodra ik het complete plaatje duidelijk heb neem ik contact op met grootverbruikers van AfstandBerekenen.nl.

Als alternatief kan Google gebruikt worden in berekeningen door als provider “Google” op te geven.

Op 1 februari 2016 attendeerde een klant mij op het feit dat Excel de berekeningen via de ANWB regelmatig niet in één keer uitvoert. De dag erna kreeg ik van een andere klant die op 22 januari 2016 berekeningen uitvoerde de melding dat sommige berekeningen een andere waarde op de ANWB-website geven.

Nader onderzoek op 2 februari wees uit dat de routeplanner van de ANWB “onder water” is vernieuwd. De “oude” manier is nog steeds bereikbaar maar geeft af en toe geen resultaat terug. Dat verklaart het niet uitvoeren van de berekeningen.

Het aantal en de volgorde van de suggesties onder “Bedoelde u?” verschilt met de “oude” manier wat de afwijkingen verklaart.

De nieuwe manier mag blijkbaar niet zomaar gebruikt worden, deze geeft mij “onder water” de melding “401 Unauthorized” terug.

Op 3 februari heb ik contact gezocht met ANWB. De telefoniste van het hoofdkantoor heeft instructies om meldingen omtrent de routeplanner door te verwijzen naar het gelijknamige e-mailadres. Daar heb ik een e-mailbericht naartoe gestuurd met het verzoek om in contact te treden voor meer informatie.

Van ANWB hoorde ik op 5 februari telefonisch dat de routeplanner ergens in december 2015 is gewijzigd. De ANWB rekent postcodes met Andes om naar coördinaten en berekent de route met TomTom. Dat is de manier waarop AfstandBerekenen.nl ook moet gaan werken.

Tot AfstandBerekenen.nl zelf berekeningen maakt via Andes en TomTom in plaats van via de routeplanner van de ANWB kunnen mensen berekeningen alleen handmatig uitvoeren op de website van de ANWB. ANWB weet dat veel Nederlandse bedrijven de routeplanner als standaard zien en beseft dat veel bedrijven dezelfde honderden tot duizenden berekeningen dan rechtstreeks uitvoeren op de website.

ANWB ondersteunt met de routeplanner haar leden. Met de routeplanner komt ANWB ook regelmatig onder de aandacht van mogelijk nieuwe leden. De routeplanner levert daarnaast advertentie-inkomsten op.

Vooralsnog heeft ANWB geen plannen om zelf berekeningen uit te voeren voor bedrijven of om het mogelijk te maken berekeningen uit te voeren via tussenpartijen als AfstandBerekenen.nl. ANWB is bereid AfstandBerekenen.nl op de hoogte te houden van wijzigingen in de routeplanner die impact kunnen hebben op de berekeningen, bijvoorbeeld bij het overstappen van TomTom of Andes naar een andere partij.

Ik werk eerst aan een overeenkomst met Andes en kijk vervolgens naar TomTom. Hoogstwaarschijnlijk verandert het businessmodel van AfstandBerekenen.nl waarbij voor het rekenen via Andes een extra betaling nodig is.

Sinds 20 april 2016 heb ik toegang de API van Andes. De eerste proefberekeningen komen helaas niet op dezelfde waarden uit als de ANWB-routeplanner. Ik heb contact met Andes over de mogelijkheden tot het nauwkeuriger instellen van de parameters.